Het belang van een goed opgevoed paard

Het belang van een goed opgevoed paard

Zaterdagavond, tien voor half 9, ring ring, ring ring. Ik lig moe in mijn stoel als mijn telefoon gaat. Een paardenvriend aan de telefoon. Roos, kun je me helpen, mijn paard moet naar de kliniek, ze heeft koliek.

Acuut ben ik niet meer moe. Ik vlieg uit mijn stoel. Ik roep tegen mijn partner dat hij wat eten en drinken voor me moet maken, ik gooi de trailer achter de auto en rijd weg.

Aangekomen bij het paard voel ik direct dat het niet goed is en we inderdaad naar de kliniek moeten. Daar staan we dan, in het donker, met een ziek paard en een voor het paard vreemde trailer. De eigenaar neemt het paard bij het halster en zegt, we gaan. En ja natuurlijk vindt het paard het spannend. En ja natuurlijk, blijft het paard liever in haar veilige omgeving. Maar dit goed opgevoede paard loopt keurig de trailer in.

Tussen het paard uit stal halen en wegrijden, zit welgeteld 2 minuten. Stel je nu eens voor dat het paard op zo’n moment de trailer niet in gaat. Stel je nu eens voor dat je nooit geoefend hebt en op dat moment merkt dat je paard trailerladen te spannend vindt. Zo spannend dat hij de trailer niet in gaat. Dan heb je nog een veel groter probleem dan je al had.

Aangekomen bij de kliniek in Utrecht ontstaat er onduidelijkheid over waar we moeten zijn. De eigenaar is naar binnen om te vragen waar we heen moeten. Ik sta met het paard in de trailer rustig op de parkeerplaats te wachten. Het paard staat rustig in de trailer te wachten. Een goed opgevoed paard. Een paard waar naar geluisterd wordt. Een paard dat aangeleerd heeft dat de trailer een prima plek is en geduldig wacht, ondanks de pijn die ze heeft. Stel toch dat ze dat niet geleerd zou hebben. Stel toch dat ze hier en nu zou proberen de trailer uit te komen. Dan hadden we nog een veel groter probleem gehad dan we al hadden.

Als we uiteindelijk weten waar we verwacht worden, halen we het paard uit de trailer. Althans, dat is mijn bedoeling. Maar ik kan de stang niet open doen want het paard hangt met haar billen over de stang. Ik vraag de eigenaar of het paard een stapje naar voren kan. En ja hoor, op zijn verzoek zet de geweldige merrie een stapje naar voren. Ik haal de stang weg en de eigenaar haalt het paard er keurig uit.

Dan gaan we door de grote deuren naar binnen. In een gekke, afgesloten donkere ruimte. Geen andere paarden te zien. Een afschuwelijke situatie voor een paard. Toch blijft de merrie heel erg aanspreekbaar en laat zich geweldige corrigeren. De eigenaar en het paard hebben samen een taal ontwikkeld. Een set afspraken waarbij het duidelijk is wat er op welk moment verwacht wordt van het paard en wat er op welk moment verwacht wordt van de eigenaar, als leider van het paard.

Het is duidelijk dat de merrie opgevoeld moet worden. Ze moet, voor iedereens veiligheid dus in een opvoelbox. Dat is bepaald geen pretje voor het paard. Toch volgt het paard nauwgezet de aanwijzingen van de eigenaar en loopt zo de opvoelbox in. Ze laat zich vastzetten en vervolgens uitstekend behandelen. De dienstdoende dierenarts en haar team hebben heel goed in de gaten dat de merrie zeer welwillend is. En pas als het echt te moeilijk wordt voor het paard besluiten ze haar te sederen.

De hele situatie maakt me meer dan eens duidelijk hoe belangrijk het is dat je een paard goed opvoed. Want als je in een situatie komt die ver over de grenzen van het normale gaan, dan moet je er op kunnen rekenen dat je paard en jij elkaar kunnen verstaan.

Trailerladen is een essentieel onderdeel van de opvoeding van je paard. Het is van wezenlijk belang dat je paard netjes de trailer in kan lopen. Want je moet er toch niet aan denken dat je paard koliek heeft en je hem of haar niet naar de kliniek kan brengen omdat je paard de trailer niet in gaat? Of dat je je paard de trailer in moet slaan, schoppen of hijsen terwijl hij al zo’n pijn in zijn buik heeft?

Voed je paard goed op en zorg dat jullie goede communicatie hebben! Je wil toch zeker weten dat je in geval van nood alles kunt doen wat nodig is om je paard in veiligheid te brengen.

Als je hulp nodig hebt met het ontwikkelen van een gezamenlijk taal met je paard zodat ook jij zeker weet dat je je paard kunt helpen op cruciale momenten, neem dan gerust contact met me op, ik help je graag.

Reacties zijn gesloten.