Goed opletten

Goed opletten

Ik denk dat goed opletten de helft van het succes met paarden is. Zie je de signalen? Begrijp je waarom het paard niet doet wat je vraagt? Ik heb een mooi voorbeeld.

Ik werd gebeld door een mevrouw met de mededeling dat haar paard niet in de trailer wilde. Ze wilde graag iedere week met haar paard naar les. Het zou dus fijn zijn als het paard gewoon de trailer in kon.

Ik kwam om 13.00 uur aan bij de mevrouw. Haar paard en de pony van haar dochter stonden samen op stal. Ik vroeg of het gebruikelijk is dat haar paarden om 13.00 uur ‘s-middags binnen staan. Nee zei mevrouw, normaal gesproken gaan ze om 8 uur ‘s-ochtends naar buiten maar omdat ik mijn paard normaal gesproken niet te pakken krijg in de wei, heb ik ze nu op stal laten staan. Ik kon de pony van mijn dochter ook niet alleen in de wei zetten want dan breekt mijn paard de stal af.

Zonder dat de mevrouw het weet heeft ze me al heel veel belangrijke informatie gegeven. Ten eerste gaat haar paard normaal gesproken om 08.00 uur naar buiten en heeft het paard nu alleen nog maar binnen gestaan. Hij heeft dus niet kunnen bewegen. Zo meteen ga ik het paard echter vragen in een trailer te gaan staan. Hij moet stil staan in de trailer. Maar hij heeft de hele ochtend al stil gestaan. De vraag die ik mezelf nu moet stellen is, is het redelijk om van het paard te verwachten dat hij braaf meewerkt met het trailerladen terwijl hij behoefte aan beweging heeft?

Het tweede wat mevrouw vertelt, is dat ze haar paard normaal gesproken de wei niet uit krijgt. Wat betekent dat? Er is onvoldoende vertrouwen van het paard in de mevrouw. Het paard blijft, als hij de keuze heeft, liever bij mevrouw vandaan. Hij laat zich namelijk niet vangen. Het kan ook zijn dat de energie en het gedrag van de mevrouw niet aansluiten bij de behoeftes van het paard. In dit geval was de mevrouw behoorlijk druk en zou ik me voor kunnen stellen dat dat voor een vluchtdier geen aantrekkelijke energie is.

Het derde wat me direct opvalt aan het verhaal is dat ze zegt dat het paard niet in zijn eentje op stal kan blijven staan omdat hij dan de stal afbreekt. Het paard zegt dus dat hij zich niet veilig voelt in zijn eentje! En 1 x raden wat het paard is als hij in de trailer staat? Juist ja, in zijn eentje.

Nu beschik ik over voldoende trailerlaad capaciteit om het paard in de trailer te krijgen, geen probleem. Maar als ik het verhaal en het gedrag goed analyseer, dan lijkt het probleem van het paard niet zoveel met de trailer te maken hebben. Help ik het paard om hem te leren trailerladen? Dat is dus maar de vraag.

Ja, het helpt want mevrouw kan met haar paard naar les en daar leert ze hopelijk veel over haar paard. En ja het helpt want mevrouw leert goed trailerladen en het paard krijgt meer vertrouwen in de trailer. Nee, het helpt niet want het paard is voor de les op vreemd terrein en vindt het daar hartstikke spannend. Zeker nu ik weet dat het paard zijn eigenaresse niet vertrouwt en mevrouw nog niet weet hoe ze een goede leider kan zijn voor haar paard, zie ik in dat op les gaan heel veel van het paard vraagt, mentaal en emotioneel.

De vraag die ik mezelf constant stel en moet stellen is, hoe help ik het paard echt? Hoe help ik de eigenaar echt? Als jij een probleem hebt met je paard, vraag je dan eens af of je goed op de signalen let? Probeert je paard je iets te vertellen? Ga je per ongeluk over de grenzen van je paard? Wat zou er gebeuren als je meer geduld hebt? Wat gebeurt er als je meer denkt vanuit het oogpunt van het paard?

Ik wens je veel succes met je paard en als ik je ergens mee kan helpen, dan hoor ik dat graag!

Reacties zijn gesloten.